TOP 77 vín v České republice oceněná vína X Rozdělení vín v České republice Úvod Top Design Eduard Postbiegl Oceněná vína Náš domácí trh je zásobován každoročně velikým množstvím vína jak domácím, tak i zahraniční provenience. Kromě jasně označených lahví se ale potkáváme i s mnoha víny, kde je původ z různých důvodů zastřen, případně uveden nepřesně. V rámci platných evropských a českých předpisů byly proto vytvořeny speciální kategorie vín. Jejich základem je v našich vinohradnických oblastech členění podle vyzrálosti hroznů v době sklizně, tedy podle naměřené cukernatosti moštu udané ve stupnicích Normalizovaného moštoměru (°NM). Jedná se tedy o obsah přirozeného cukru v kg na 100 litrů moštu. Kvůli zaručení kvality domácí produkce, zejména pro zabránění mísení našich vín s víny s dovozu byly v nedávné době jednotlivé skupiny našich vín přehodnoceny. V současnosti jsou vína rozdělena do následujících kategorií: VÍNO BEZ CHRÁNĚNÉ OCHRANY PŮVODU (CHOP) S obsahem cukru minimálně 10 °NM. Jedná se o vína a jejich směs vyrobená z odrůd jak domácí produkce, tak i vypěstovaných na celém území EU. Nejsou označena odrůdou, ani původem. Na základě platných pravidel mohou být přislazována. VÍNO S CHRÁNĚNOU OCHRANOU PŮVODU Zemské víno Moravské zemské víno – a České zemské víno – je vyrobené z hroznů sklizených pouze v dané vinohradnické oblasti, čímž je plněn požadavek o zachování vína čistě domácí produkce. Obsah cukru musí být minimálně 14 °NM a sklizeň nesmí převyšovat 12t z hektaru. Vína takto vyrobená mohou být označována jak názvem odrůdy, tak i oblasti a ročníkem. Jakostní víno (odrůdové nebo známkové) – minimální cukernatost 15 °NM. Jakostní víno s přívlastkem / Víno s přívlastkem (odrůdové nebo známkové) Kabinetní víno 19 °NM Pozdní sběr 21 °NM Výběr z hroznů 24 °NM Výběr z bobulí 27 °NM Ledové víno 27 °NM Slámové víno 27 °NM Výběr s cibéb 32 °NM Veškeré hrozny na výrobu jakostních vín a vín s přívlastkem musí pocházet z viničních tratí ve stanovené oblasti a nesmí překračovat stanovený výnos z hektaru (12 tun). Před uvedením do prodeje jsou vína komisionálně zatříděna na pracovišti Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Již od roku 2004 lze u nás na základě zákona č. 321/2004 Sb. (zákon o vinohradnictví a vinařství) používat označení VOC – tedy „Víno originální certifikace“, kde se zohledňují spíš specifické charakteristiky vybraných vín v dané oblasti pěstování, jako je tomu při tzv. románském způsobu značení vín. Vlastní zatřídění není regulováno SZPI, ale probíhá na základě stanov jednotlivých sdružení té které oblasti. V současné době je povoleno používat označení VOC u sdružení VOC Znojmo (od roku 2009), VOC Mikulov a VOC Modré hory (od roku 2011), VOC Pálava (od 2012). Vinaři v slovácké oblasti drží krok s ostatními a proto byla vytvořena první apelace VOC také v Blatnici. Stalo se tak v dubnu 2013. Do výběru se dostalo 10 vzorků vín. V současné době je tedy u nás registrovaných již pět apelací VOC. Kolekce Víno v České republice Seznam vinařů Galerie Naši partneři